کتاب مجموعه کتابهای علومآزمایشگاهی بیوشیمی بالینی عملی 2 تألیف دکتر رضا محمدی توسط انتشارات آییژ به چاپ رسیده است. کتاب بیوشیمی بالینی عملی2 یکی از سه کتاب مرتبط با انجام آزمایشها در بخش بیوشیمی آزمایشگاههای بالینی از مجموعه کتابهای علومآزمایشگاهی است. دو کتاب مرتبط دیگر شامل بیوشیمی بالینی 1 با تمرکز بر آنالیز ترکیبات بیوشیمیایی غیرهورمونی در سرم یا پلاسما و هورمونشناسی عملی با تمرکز بر آنالیتهای هورمونی میباشند. مطالعه این کتابها در کنار کتاب مدیریت کیفیت در بیوشیمی میتواند کمک زیادی به مدیریت کیفیت نتایج آزمایشگاههای تشخیص طبی نماید.
مطالب کتاب بیوشیمی بالینی عملی 2 در 12 فصل جمعآوری شدهاند. در سه فصل ابتدایی به بررسی آزمایشهای مرتبط با خصوصیات به ترتیب فیزیکی، شیمیایی و میکروسکوپی ادرار پرداخته میشود. فصل چهار اشاره به روشهای غربالگری بیماریهای متابولیکی در نوزادان دارد که عمدتا بر روی نمونه ادرار انجام میشوند.فصلهای پنجم تا هفتم اختصاص به آزمایشهای مرتبط با نمونههای مایع مغزی – نخاعی، مایع سروزی و مایع سینوویال دارد که بخصوص در آزمایشگاههای بیمارستانی بیشتر درخواست میشوند. در فصل هشتم به آزمایش عمومی مایع منی تحت عنوان اسپرموگرام و برخی آزمایشهای متداول مرتبط پرداخته میشود که نتایج آنها در کلینیکهای نازایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فصل نهم و دهم به ترتیب مربوط به نمونههای مایع آمنیوتیک و ترشح واژینال میباشند که در اختلالات دوران بارداری و بیماریهای زنان مورد آزمایش قرار میگیرند. فصل یازدهم اختصاص به آزمایش مدفوع داردکه برخی آزمایشهای بیوشیمیایی آن در غربالگری و تشخیص بیماریهای مهمی نظیر سرطانهای دستگاه گوارش و عدم کفایت پانکراس مفید میباشند. بالاخره در فصل دوازدهم به آزمایشهای مرتبط با سوءمصرف مواد اشاره میگردد که عمدتا بر روی نمونه ادرار انجام میشوند.
در پایان تمامی فصول، کلمات کلیدی و سوالات چهارگزینهای و در اکثر فصول سوالات تشریحی همراه با پاسخهای مربوطه آورده شده است که به دلیل تمرکز بر روی نکات کلیدی و کاربردی، مطالعه آنها میتواند بسیار مفید باشد. در انتهای کتاب، علاوه بر نمایه جامع برای یافتن واژههای مورد نظر در کتاب و مخففهای مورد استفاده در کتاب، دو نوع واژهنامه انگلیسی به فارسی و توصیفی برای درک بهتر آورده شده است. یکی از ویژگیهای این کتاب وجود شکلهای رنگی متعدد مربوط به بررسیهای میکروسکوپی نمونههای ادرار، مایع سینوویال ومایع منی است که استفاده از آنها میتواند برای کارشناسان بسیار مفید باشند.