کتاب ساخت داروهای ترکیبی تالیف دکتر خیراله غلامی، دکتر تهمینه اکبرزاده، دکتر سمیه نیکنام، دکتر نوید گودرزی، دکتر فاطمه کاویانی، دکتر لیلا کوتی و دکتر سیده هانیه کامیاب توسط انتشارات تیمورزاده به چاپ رسیده است . هر چند سهم عمدهای از وظیفه تأمین داروهای مورد نیاز جامعه بر عهده کارخانههای داروسازی است، اما به دلیل نبود صرفه اقتصادی در تولید برخی از داروها، کارخانهها قادر به پوشش کامل نیازهای دارویی بیماران نیستند. به همین خاطر داروخانهها با ساخت داروهای ترکیبی میکوشند این خلاء را جبران کنند.
در حال حاضر ساخت داروهای ترکیبی بخشی جداییناپذیر از حرفه داروسازی به شمار میآید که مهمترین هدف آن ارتقای سلامت جامعه است. البته باید توجه داشت، در کادر درمان داروسازها تنها اشخاصی هستند که دانش، مهارت و شایستگی انجام این مهم را فراگرفتهاند.
دکتر خیرالله غلامی در کتاب ساخت داروهای ترکیبی (Pharmaceutical compounding) نخست به معرفی انواع اشکال دارویی موضعی مانند پمادها، کرمها و ژلها میپردازد. سپس، میکوشد تا با نگاهی دقیق و کاربردی به مهمترین مسائلی که دکتر داروساز در داروخانه با آن مواجه میشود اصول تولید داروهای ترکیبی موضعی را شرح دهد.
کتاب حاضر به کوشش داروسازان شاغل در داروخانههای بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تهران واقع در بیمارستان پوست رازی به رشتهی تحریر در آمده است. از نگاه کاربردی در داروخانه برای ساخت داروهای ترکیبی چهار روش اصلی وجود دارد که این روشها گاه به تنهایی و گاهی همراه با یکدیگر در تهیه یک فراورده به کار میروند. این روشها شامل انحلال، اختلاط، جذب محلول در پایه جاذب (Absorption Technique) و صلایه کردن و باز کردن (Trituration and Levigation Technique) میباشند.