کتاب پایشهای پیشرفته پرستاری تالیف سینا ولیئی، محمد فتحی و دکترعلیرضانیکبخت نصرآبادی میباشد. این کتاب در فصول مختلف براساس سیستمهای مختلف علمکرد تنفسی، عملکرد قلبی، پایش وضعیت همودینامیک، عملکرد نورولوژیک، عملکرد کلیوی و سیستم ادراری، پایش عملکرد گوارشی و وضعیت تغذیهی، عملکرد سیستم آندوکرین و کبد، عملکرد پوست و سوختگی، پایش بیمار بعد از عمل جراحی، پایش دمای بدن، پایش بیمار در طی فرایند انتقال خون و پایش بیمار در طی نقل و انتقالات بیمارستانی دستهبندی و ارایه داده است.
مراقبت از مددجو نقطهی کانونی تمرکز بسیاری از حرف مرتبط با سلامت میباشد، اما در حرفهی پرستاری بهعنوان مفهوم مرکزی شناخته شده است. با توجه به تماس مداوم و ارتباط فراگیر و همهجانبهی پرستار با مددجو و همچنین ارتباط مداوم با سایر اعضای تیم درمان از دیرباز بررسی مداوم مددجو از جمله نقشهای مهم حرفه پرستاری محسوب شده و اخیراً از پایش بیمار فراتر رفته و از آن به عنوان پایش مددجو (Client Monitor) نام برده میشود که در واقع جزو وظایف مهم پرستاران بوده و با پیشرفت تکنولوژی و افزایش موارد لازم برای بررسی و در اختیار بودن ابزارهای مختلف اهمیتی دوچندان پیدا کرده است. بهطور خلاصه پایش مددجو شامل مشاهده و اندازهگیری مداوم و مکرر عملکرد فیزیولوژیک و تجهیزات حمایتکنندهی حیات مددجو با هدف اداره و مدیریت تصمیمات از جمله زمان و نوع مداخله و مؤثربودن آن میباشد.
فرآیند مراقبت و پایش اصولاً با جمعآوری اطلاعات و بررسی وضعیت موجود شروع میگردد و براساس آن برنامهریزی مراقبتی صورت میگیرد و براساس بررسی مجدد مددجو میزان مؤثربودن برنامهها مشخص میگردد، لذا جمعآوری و تحلیل مناسب اطلاعات بهدستآمده از مددجو بسیار حیاتی و مناسب بوده و در تمام مراحل مراقبت از مددجو نقش مهم و تأثیرگذاری دارد. این فرآیند، فرآیندی چندجانبه و چند رشتهای بوده و همواره باید به یاد داشته باشیم که پرستار برای پایش مناسب مددجو باید علاوه بر خود وی، خانواده و افراد مهم در زندگی مددجو و… را نیز مد نظر داشته باشد.