کتاب فیزیک پزشکی و کاربرد آن در اتاق عمل تالیف دکتر سید محمد مسعود شوشتریان چاپ نشر اشراقیه به فیزیک پزشکی و کاربرد آن در اتاق عمل میپردازد. فصلهای اولیه به فیزیک پزشکی به صورت کلی و فصلهای انتهایی به فیزیک پزشکی به صورت خاص در اتاق عمل میپردازد.
- فصل یک کمیتهای فیزیکی و کاربرد آن در پزشکی میپردازد که در این راستا به بیشترین عضوی که در این فصل پرداخته شده است ماهیچهها میباشد که دانستن نیرو، کار و انرژی نقش عمدهای را در فهم بیشتر این عضو فراهم میکند.
- فصل دوم به ساختمان و حالات ماده میپردازد. در قسمت ساختمان ماده رادیواکتیویته و کاربرد آن در بدن مورد بررسی قرار میگیرد. در قسمت حالات ماده کار کلیه مورد بررسی قرار میگیرد چون قوانین فیزیکی مرتبط با مایعات و گازها باعث بهتر درک نمودن عضو کلیه میشود.
- فصل سوم به حرارت و ترمودینامیک و کاربردهای آن در بدن انسان میپردازد.
- فصل چهارم به الکترومغناطیس و کاربرد آن در تشخیص یا بقولی رادیومتری میپردازد.
- در این راستا پرتوهایی چون مادن قرمز، نور مرئی، وراء بنفش و اشعه ایکس حائز اهمیت میباشد. در انتهای این فصل به رادیوترمی یا استفاده از امواج الکترومغناظیس بخصوص امواج کوتاه یا جریانهای پر فرکانس برای تولید گرما، در بدن پرداخته میشود.
- فصل پنجم به مباحثی در ارتباط با الکتریسیته و تولید الکتریسیته در بدن اشاره میکند. ثبت این جریانهای الکتریکی که به عنوان مانیتورینگ در اتاق عمل کاربرد فراوانی دارد به صورت پایه در این فصل مورد بحث قرار میگیرد.
- فصل ششم به فیزیک اندام حسی مانند بینایی و شنوایی و پدیدهای فیزیکی مرتبط با آنها می پردازد. در انتهای این فصل تکلم نیز مورد بحث قرار میگیرد. البته تکلم جزء اندام حسی محسوب نمیشود ولی از آنجایی که زبان نقش مهمی در تکلم دارد که خود از اندام حسی است، تکلم به این فصل اضافه شده است.
- فصل هفتم یکی از مهمترین فصلهای این کتاب است زیرا تمام دستگاهها و تجهیزات اتاق عمل در این فصل مورد بررسی قرار میگیرد. در این فصل از کوچکترین وسیله در اتاق عمل یعنی تابوره تا پیشرفتهترین تجهیزات یعنی ماشینهای بای پاس قلبی ریوی مورد بحث و بررسی قرار میگیرند.
- فصل هشتم به یکی از مقولههایی بسیار مهم و پیچیده اتاق عمل یعنی کاربرد روباتها در اتاق عمل به صورت کلی پرداخته میشود. بنظر میآید که روباتها در آینده نقش کلیدی را در اتاق عمل ایفا کنند.