کتاب ناهنجاریهای متابولیکی در گاوهای شیری نویسنده دکتر پژمان عطریان مناسب دانشجویان علوم دامی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دانشجویان مقطع دکترای علوم دامی گرایش تغذیه دام میباشد که توسط انتشارات آییژ به چاپ رسیده است.
ناهنجاریهای متابولیکی، که در بیشتر موارد، تحت عنوان بیماری شناخته می شوند، در اصل بیماری نبوده و نتیجهی سلسله وقایعی است که در پی یکدیگر رخ داده و در نتیجه متابولیسم بدن حیوان را مختل مینمایند.
بر خلاف بیشتر بیماریها که منشاء باکتریایی، ویروسی یا قارچی دارند، ناهنجاریهای متابولیکی، هیچ ریشهای از این موارد را نداشته و بر اثر نقص در مدیریت تغذیهای و خوراکدهی رخ میدهند.
بر خلاف بیشتر بیماریها، ناهنجاریهای متابولیکی را بیشتر باید درمان کرد و پیشگیری، اهمیت بیشتری دارد. در سالهای اخیر، تمرکز بیشتر متخصصان تغذیهای، در مورد ناهنجاریهای متابولیکی، یافتههای جدید و باارزشی را در پی داشته است و این موضوع به خصوص در گاوهای شیری و به ویژه در گاوهای شیری پرتولید، اهمیت بسزایی دارد.
بر اساس یک اصل در مدیریت تغذیهای گاوهای شیری، به موازات افزایش تولید شیر، بروز ناهنجاریهای متابولیکی نیز شدت پیدا میکند و همانگونه که دامدار از دام خود توقع تولید شیر بیشتر و باروری بیشتر را دارد، باید به مدیریت تغذیهای آن هم توجه بیشتری نماید. در غیراینصورت، با افزایش تولید شیر، شاهد نمایان شدن ناهنجاریهای متابولیکی متعدد خواهد بود. در میان ناهنجاریهای متابولیکی متعدد، کتوز و کبد چرب، در راس همه قرار دارند و با اطمینان میتوان گفت که سایر ناهنجاریهای متابولیکی نیز از این دو ناهنجاری منشاء میگیرند.