کتاب مهندسی ایمنی برق تالیف مهندس علی چوپانی، علی اصغر نشاط، اسماعیل شجاع و سید جواد حسینی توسط انتشارات فنآوران به چاپ رسیده است. این کتاب، حاصل مطالعه منابع مختلف و تجربه عملی اینجانبان در چندین پروژه عمرانی و صنعتی در زمینه ایمنی برق میباشد.
در خصوص ایمنی برق در گذشته تالیفات ارزشمندی ارائه شده است و با مطالعه آنها اطلاعات ذیقیمتی نصیبمان میگردد. لیکن، به عنوان مسئول ایمنی در کارگاه برای پیادهسازی اصول ایمنی برق همیشه با چند مشکل اساسی رو به رو هستیم. اول اینکه، مهندسین برق در خصوص ایمنی برق اطلاعاتی اندک داشته و در کارشان هدف ایمنی نیست. دوم اینکه، مهندسین ایمنی و بهداشت کار، مهندس برق نیستند و در بکارگیری اصول ایمنی در زمان و جای مناسب دچار اشتباه میشوند. سوم اینکه، انرژی برق را با این همه گستردگی خطرات، نمیتوان با اطلاعاتی از هم گسسته مدیریت کرد.
مدیریت ایمنی برق، اطلاعاتی ریشهای در خصوص الکتریسیته و خطرات ناشی از آن را میطلبد. در کتاب مهندسی ایمنی برق، ضمن ارائه مطالب ارزشمند تالیفات گذشته، سعی در شفافسازی خطرات ناشی از برق و راهکارهای کنترلی آنها شده است.
به عنوان مثال؛ در فصل اول این کتاب، پس از تشریح خطرات ناشی از برق به چرایی و چگونگی رخداد این خطرات پرداخته شده و اصول حفاظتی را بصورت ریشهای مورد بحث و بررسی قرار میدهد، تا مسئولین ایمنی عزیز بتوانند با داشتن اطلاعاتی جامع و ریشهای، از اصول حفاظتی مهندسین برق کارگاه را برای قرار دادن لایههای حفاظتی مختلف مجاب نمایند.
در فصل دوم، به بررسی و تحلیل یکی از مهمترین و الزامیترین اصول کنترلی در برق یعنی اتصال به زمین پرداخته شده و بیان میشود که اتصال به زمین در سیستمهای مختلف الکتریکی چه ساختاری داشته و چرا ما مجازیم تنها از سیستم TN در کارگاهها استفاده نماییم.
در فصل سوم، نحوه اجرای سیستم ارت بیان شده و به روشهای مختلف اندازهگری مقاومت ارت با اصول علمی پرداخته میشود. فصل چهارم، گریزی به اصل مدیریت زده و به اهمیت اجرای برنامه Tagout Lockout و مراحل اجرای آن میپردازد در نهایت در فصل پنجم به اقدامات نجات بخش در حوادث ناشی از برق پرداخته شده و اقدامات عملی را در اختیار کارشناسان عزیز قرار میدهد.